gewaardeerd met 5/5

ZZP’er in de zorg: Waar moet je op letten?

Blog

31mei

Als gevolg van de hoge werkdruk en tegenvallende beloningen groeit de ZZP markt in de zorgsector jaarlijks en is deze markt de afgelopen 15 jaar zelfs met 700% gegroeid! Wil jij ook starten of ben je net begonnen als zelfstandige in de zorg? Dan is het handig om te weten wat de mogelijkheden zijn en waar je op moet letten.

6 Belangrijkste stappen als zzp’er

In onze vorige blog heb je kunnen lezen wat de 6 belangrijkste stappen zijn die je als startende zzp’er moet nemen. Deze stappen zijn vanzelfsprekend ook van toepassing voor starters in de zorgsector. Let hierbij specifiek op:

1. De Wet DBA (Wet Beoordeling Arbeidsrelatie). Werk bij langdurige opdrachten altijd met een modelovereenkomst. Deze vind je hier.

2. Regel je verzekeringen! Je bent als eenmanszaak persoonlijk aansprakelijk, voorkom onnodig risico’s door de juiste verzekeringen af te sluiten. Stem ook tijdig met je opdrachtgever af om men een beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van je verlangt.

1. Starten als zzp’er in de zorg: Ontslag nemen of niet?

In Nederland kun je redelijk eenvoudig starten als zelfstandige. Na inschrijving bij de Kamer van Koophandel ben je in feite al ondernemer. Je hoeft dus geen ontslag te nemen om te starten als zelfstandige in de zorg.

Het enige waar je rekening mee dient te houden is dat je 1.225 uur op jaarbasis aan je onderneming moet besteden (indirect of indirect) om recht te hebben op extra fiscale voordelen voor startende zelfstandige. Mocht je het urencriterium niet halen? Geen probleem, in de meeste gevallen ligt de beloning van zelfstandigheid alsnog (veel) hoger dan de beloning van vast dienstverband.

2. Aanmelding Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)

Na inschrijving bij de KvK vraagt de IGJ je om een digitale vragenlijst in te vullen. De IGJ bepaalt vervolgens op basis van je antwoorden of je onder toezicht valt van de Inspectie. De vragenlijst kun je hier vinden.

3. Aanmelding BIG register

Afhankelijk van het beroep en functie die je als zzp’er wilt uitoefenen kan het nodig zijn om je in te schrijven in het BIG-register. Pas na inschrijving is het mogelijk om gebruik te maken van de wettelijk beschermde beroepstitels. Inschrijven in het BIG-register kan hier.

4. Vraag een AGB-code aan

Lever je zorg die je zelf declareert? Dan is een AGB-code noodzakelijk. Je kunt alleen een AGB-code aanvragen als je beschikt over een geldige BIG-registratie of bent geregistreerd bij een beroepsorganisatie/ kwaliteitsregister. Een AGB-code aanvragen kan hier.

5. Vrijstelling btw

Er heerst veel verwarring over de btw-vrijstelling waar je als zelfstandige zorgverlener in aanmerking komt. Als zzp’er in de zorg ben je niet gelijk vrijgesteld van de BTW, dit hangt af van welke diensten je precies levert. Lever je daadwerkelijk zorg aan patiënten en ben je hiervoor opgeleid? Dan is de kans groot dat je in aanmerking komt voor vrijstelling.

“Kunnen jullie mij helpen met het aanvragen van btw-vrijstelling?”
Dit is een vraag die regelmatig startende zorg zzp’er aan ons stellen maar is de vraag niet geheel accuraat. Na inschrijving bij de KvK beoordeelt en bepaalt de belastingdienst of je BTW bent vrijgesteld of niet. Dit gaat heel vaak goed, echter komt het weleens voor dat de belastingdienst onterecht bepaalt dat je BTW plichtig bent. Wat doe je dan?

In dat geval ga je in bezwaar bij de belastingdienst en verzoek je hun de beslissing te herzien. Hierbij ligt je toe waarom je recht hebt op btw-vrijstelling en per wanneer. In de periode tot definitieve uitspraak van de belastingdienst ben je wel BTW plichtig en dien je wel je btw-aangifte in te vullen om boetes te voorkomen.

6. Inschrijving WTZA

Naast dat je je natuurlijk als zelfstandige in moet schrijven bij de KVK, moet je vanaf 1-1-2022 je ook inschrijven als zorgaanbieder onder de Wtza. Dat kan hier. Bij geen (tijdige) aanmelding riskeer je een boete die kan oplopen tot €21.750!

7. VOG aanvragen

Als zzp’er in de zorg is het belangrijk dat je beschikt over een VOG. Met een VOG bewijst je dat het verleden geen obstakel vormt voor het uitvoeren van je werkzaamheden. Een VOG kun je fysiek of digitaal opvragen bij jouw gemeente.

8. Boekhouding!

Heb je al deze stappen doorlopen? Dan ben je klaar om te starten als zelfstandige in de zorg. Wij van Boekhoudheld zijn gespecialiseerd in het ondersteunen en begeleiden van starters in diverse sectoren waarbij het merendeel van onze klanten actief zijn in de zorgsector. Mede hierdoor en de ervaring van de accountant en boekhouder die werkzaam zijn geweest in de zorg sector beschikt het team van Boekhoudheld meer dan gemiddeld kennis over de valkuilen in de zorg.

Nog op zoek naar een boekhouder? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of meld je hier direct aan!